Campings Kroatie aan zee

De beste tip vooraf: ga eerst in Kroatië op zoek naar een kustplaats of regio die je iets doet, en zoek dan op zo’n bestemming naar een camping. De Kroatische kust is namelijk rijk voorzien. Campings Kroatie aan zee, je vindt ze echt overal. Rond het antieke Split of romantisch Dubrovnik. Bij het Venetiaans ogende Trogir of het culturele Porec. Voor je echter jouw meest passende plaats kiest, kun je het best eerst kijken voor welke kuststreek je wilt gaan.

Verschil in de campings Kroatie aan zee

Welke regio’s liggen aan de kust en zou je kunnen kiezen? Istrië, Kvarner en Dalmatië vormen het trio waar je een strandvakantie kunt plannen. Het schiereiland Istrië is het eerste stukje Kroatië waar je aankomt vanuit het noorden. Het toegankelijke heuvellandschap, het wegennet en de goede toeristische infrastructuur maken van Istrië een regio die je vlot verkent. Campings zijn er groot en met veel service. De zomerhitte van Istrië is ook een paar graden minder dan de andere twee kustgebieden van Kroatië. Dat geldt ook voor de temperatuur van het zeewater. Het bergachtige Kvarner ligt achter en beneden Istrië met een hele rits eilanden. En het zuidelijke Dalmatië loopt van het eiland Rab tot voorbij Dubrovnik.  Kvarner en Dalmatië zijn iets minder druk en hebben veel meer kleinere campings dan Istrië.

Zonnen op rotsplaten of zacht zand?

Vooral het strand zal van belang zijn in je keuze. Je gaat niet voor niets naar de Kroatische kust, nietwaar? In Istrië zijn die stranden nogal eens van kiezels voorzien en hebben ze een kraag van loofbomen in de rug. Een enkele palm daargelaten. Dat zorgt ervoor dat Istrische stranden niet meteen een mediterrane sfeer hebben. Wat ze wel hebben: zonneweides! Die zijn in Dalmatië dan weer zo goed als afwezig. De zon bakt daar teveel om het gras groen te houden. De stranden van Kvarner en Dalmatië hebben wel een mediterraan karakter door de vele palmen en dennen. Qua strand zijn die twee zuidelijke regio’s wel weer anders. Kvarner heeft meestal zandstranden, waaronder nogal wat naturistenstranden. En Dalmatië grossiert in prachtige, natuurlijke rotsstranden. Voor alle drie kustregio’s geldt dat je bij toeristencentra alle soorten stranden op kunt. Die zijn dus bevloerd met gladde rotsplaten, kiezels of fijn zand.

Er op uit vanaf de campings Kroatie aan zee

Zo kun je stellen dat je aan de Istrische kust heel veel voorzieningen treft maar dat het er nog niet heel mediterraan uitziet. In Dalmatië is de natuur veel ruiger en baadt de regio zich in een bijzonder mediterraan karakter, met als trefwoord ‘relaxen’. De rotspartijen en de fraaie baaien aan de kust maken van Dalmatië een soort Italië. Gezien het landschap kun je aan de kust van Istrië goed fietsen. Kvarner en Dalmatië nodigen eerder uit voor klimtochten en wandelroutes door de bergen; bijvoorbeeld een trek door de Velebit. Wil je echt veel actieve dingen doen vanaf de campings Kroatie aan zee? Dan is het handiger om in de zomer voor Istrië te kiezen want in Kvarner en Dalmatië gebiedt de hogere temperatuur je het echt om rustiger aan te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *