Je boot verzekeren is in de praktijk altijd een goed idee

Het verzekeren van een boot, in Nederland geldt er op moment van schrijven geen verplichting voor. Dit heeft als gevolg dat heel wat mensen er meteen vanuit gaan dat het afsluiten van zo’n verzekering niet belangrijk of interessant is. Dat is natuurlijk een compleet foute aanname. Het is namelijk niet omdat iets niet verplicht is dat het je niet in de praktijk ongelofelijk veel ellende kan besparen. Wil je graag je boot verzekeren? Dan is dat dus altijd een goed idee. Voordat je overgaat tot het afsluiten van een dergelijke verzekering is het wellicht wel interessant om even aandacht te besteden aan een aantal belangrijke factoren. Welke? Dat ontdek je hieronder!

Hoe kan je, je boot precies verzekeren?

Jouw boot verzekeren kan in de praktijk op meerdere manieren gebeuren. De meest voordelige optie waar je voor kan kiezen is de zogenaamde WA-verzekering. Er bestaan echter ook meer uitgebreide mogelijkheden. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan de beperkt en de volledige cascoverzekeringen. Ontzettend veel mensen geven in de praktijk toch de voorkeur aan de WA-verzekering. Op deze manier beschikken ze dan ook toch maar mooi over een verzekering die de schade die kan ontstaan aan derden kan dekken. Dit bovendien ook nog eens tegen een premie die in de praktijk zonder probleem voor iedereen als betaalbaar kan worden bestempeld.

Wanneer is je boot allrisk verzekeren de beste keuze?

Je boot verzekeren kan tot slot ook gebeuren door middel van de allriskverzekering. Een dergelijke bootverzekering afsluiten heeft in de praktijk als gevolg dat je kan rekenen op verschillende voordelen. Zo is niet langer alleen de schade aan derden optimaal verzekert. Dat geldt ook voor de schade die wordt veroorzaakt aan je eigen boot. Dit laatste is zelfs het geval wanneer jij verantwoordelijk bent voor de opgelopen schade. Dit uiteraard met als uitzondering wanneer je de schade moedwillig zou hebben aangebracht. In dat geval zal de verzekeraar niet tussenkomen.

Voor het afsluiten van een allrisk geldt dat het een uitstekende keuze is voor mensen die bijvoorbeeld vaak met hun boot gaan varen of die ervoor hebben gekozen om een vrij dure boot aan te schaffen. In allebei deze gevallen zal je namelijk kunnen vaststellen dat het risico dat wordt gelopen de relatief hoge kostprijs volledig rechtvaardigt. Heb je gekozen voor een voordelige, tweedehandse boot? Of ga je eerder zelden varen? In beide gevallen is de allrisk afsluiten dan mogelijks toch een klein beetje teveel van het goede.

Waarom is je boot verzekeren zo’n goed idee?

Je boot verzekeren is niet verplicht in Nederland. Waarom zou je er dan eigenlijk toch voor kiezen om dat te doen? Omdat het niet verplicht zijn van een bepaalde verzekering niet betekent dat het niet alsnog interessant kan zijn om ze af te sluiten, integendeel. Wanneer je er niet voor kiest om je boot te laten verzekeren zal je namelijk kunnen vaststellen dat je daar toch een behoorlijk risico door loopt. De kans bestaat namelijk dat je op een bepaald moment geconfronteerd zal worden met een schadegeval waarvan je de kosten niet kan betalen. Wanneer je een goede verzekering hebt afgesloten spreekt het voor zich dat zo’n situatie zich niet meer voor kan doen.

Hou er bovendien rekening mee dat je boot verzekeren in bepaalde gevallen in Nederland wel degelijk verplicht kan zijn. Dit bijvoorbeeld wanneer je door bepaalde wateren wenst te varen, maar ook wanneer je bijvoorbeeld in een specifieke haven wenst aan te leggen. Speel je met het idee om met jouw boot deel te nemen aan een wedstrijd? Dan zal je wellicht tot de conclusie komen dat je ook daarvoor verplicht over een verzekering voor je boot dient te beschikken.

In verschillende populaire vakantielanden is ze wel verplicht

Voor ongelofelijk veel mensen die eigenaar zijn van een boot in Nederland geldt dat ze ervoor kiezen om tijdens de vakantiemaanden naar het buitenland te trekken. Wanneer dat ook geldt voor jou en vooral wanneer je van plan bent om je boot eveneens mee te nemen zal je tot de vaststelling komen dat je boot verzekeren in verschillende andere landen wel degelijk een belangrijke vereiste is. Het gaat hierbij bovendien ook helemaal niet om landen die ver van ons weg zijn gelegen, integendeel.

Elke zomer opnieuw zijn er ontzettend veel mensen die er in de praktijk voor kiezen om hun boot mee te nemen naar vakantielanden als Italië, Griekenland en Kroatië. Dit zijn echter meteen drie landen die ervoor hebben gekozen om wel degelijk het afsluiten van een bootverzekering te verplichten. Ben jij dus ook iemand die het geweldig vindt om met zijn of haar boot naar het buitenland op vakantie te gaan? Hou er dan beslist rekening mee dat je boot verzekeren in menig aantal landen een absolute vereiste is. Dit geldt ook zeker voor toeristen die er gaan varen.

Hoeveel kost het afsluiten van een bootverzekering?

Hoeveel je precies moet betalen voor je boot verzekeren is in de praktijk sterk afhankelijk van verschillende factoren. In eerste instantie wordt er natuurlijk gekeken naar het soort bootverzekering waarvoor je hebt gekozen. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je boot gewoon WA te verzekeren. In dat geval is er enkel en alleen sprake van een verzekering voor schade aan derden. Dit is een vrij voordelige verzekering voor je boot, maar helaas dekt ze dus geen schade in aan de eigen boot. Omwille van deze reden blijken heel wat mensen er in de praktijk toch geen al te grote fan van.

Niet alleen het type bootverzekering is bepalend voor de kosten die gepaard gaan met je boot verzekeren. Wat namelijk bovendien ook te denken van het vaargebied waar je van wil kunnen genieten? Kies je voor een vaargebied beperkt tot Nederland alleen? Dan zal de impact op de kosten vrij beperkt zijn. Kies je liever voor een wat uitgebreider vaargebied? Dan spreekt het voor zich dat de kosten daardoor aanzienlijk kunnen oplopen. Wil je graag voordelig je boot verzekeren? Hou er dan ook rekening mee dat er grondig door de verzekeraar wordt gekeken naar de specificaties van je boot. Hoe zwaarder (het vermogen van) de boot, des te hoger de premie zal komen te liggen.

Zoek en kies natuurlijk altijd de beste bootverzekering voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *